Korrelige materialen
Laatst bijgewerkt: 05-05-2025
Definitie
Korrelige materialen, ook wel granulaten genoemd, bestaan uit losse, korrelvormige deeltjes zoals zand, grind of steenslag, die in de bouw worden toegepast.
Omschrijving
Korrelige materialen zijn ongebonden vaste stoffen die voorkomen in korrelvorm of als korrelig poeder. Ze zijn een essentieel onderdeel in de bouw, vaak als halffabricaat voor de productie van eindproducten zoals beton of mortel. De classificatie van deze materialen vindt plaats op basis van de korrelgrootteverdeling, bepaald door zeefanalyses. Deze verdeling is bepalend voor eigenschappen als dichtheid, sterkte en verwerkbaarheid.
Toepassingen
In de bouw worden korrelige materialen breed toegepast. Ze dienen onder meer als funderingsmateriaal voor wegen, waarbij zand vanwege de korrelige structuur en goede waterdoorlatendheid veel wordt gebruikt. Ook zijn ze een belangrijk bestanddeel van beton, waar zand en grind als toeslagmateriaal dienen. Granulaten, zoals betongranulaat en puingranulaat, kunnen gerecycled worden uit bouw- en sloopafval en grind vervangen.
Soorten
Veelvoorkomende korrelige materialen in de bouw zijn zand, grind en steenslag. Zand is een los, korrelig erosieproduct met deeltjes tussen 0,063 en 2 mm, vaak toegepast in metsel-, stukadoors- en betonmortels. Grind bestaat uit grotere korrels dan zand. Steenslag en vergruisde steen zijn eveneens veelgebruikte natuurlijke minerale aggregaten. Naast natuurlijke bronnen worden ook secundaire bouwstoffen geproduceerd uit bouw- en sloopafval.
Vergelijkbare termen
Zand |
grind |
steenslag
Gebruikte bronnen: